Menu Sluiten

 Het stoomgemaal in de Boltjerpolder.

De vereniging kreeg het volgende verzoek van Paul Bolt;

(een gedeelte uit zijn mails)

‘Ik ben inmiddels zover dat ik dit onderwerp kan afsluiten, maar wil nog een laatste poging doen om een foto van het interieur van het gemaal te vinden. Mogelijk hebben nazaten van de laatste molenaar, de heer Laning, nog iets tussen hun familiefoto’s liggen. 

Ik ben daarvoor op zoek naar nazaten van de heer Laning, maar kan die met de beperkte internetmogelijkheden niet vinden, vandaar mijn vraag: woont er in Ten Boer nog iemand met de naam Laning?’

bron: maandblad ‘leven en werken voor meisjes en jonge vrouwen’ 1941.

‘Ik ben vrijwel zeker dat de laatste molenaar Aldert Laning is geweest. Het is best een zoektocht vanwege het grote aantal kinderen in de familie Laning met de voornaam Aldert.

Ik vond een Aldert (1) Laning (1843 – 1912), getrouwd met Trientje Leugs. In een akte uit 1907 wordt hij genoemd als watermolenaar, wonende te Woltersum. Ik weet niet of daar ook een watermolen stond. Overigens heette zijn vader ook Aldert.

Aldert en Trientje kregen in ieder geval 8 kinderen, waaronder ook een Aldert (2) (1878 – 1953). Vijf   van de acht kregen een zoon die ook Aldert genoemd werd. Een van de zoons, Hinderikus, heb ik ook gevonden. Hij woonde in Woltersum en is eveneens watermolenaar geweest. 

Aldert (2) is in 1901 getrouwd met Maria Blauw en zijn kregen 3 kinderen waaronder een zoon die natuurlijk ook Aldert genoemd werd. In meerdere akten wordt Aldert (2) genoemd als watermolenaar en wonende te Ten Boer. Het kan bijna niet anders dan dat hij de laatste molenaar van de Boltjermolen is geweest.

Verder blijft het onduidelijk of watermolenaar een fulltime beroep was. Meerdere keren kom ik tegen dat ze (dus ook de andere molenaars) ook dagloner of landarbeider genoemd worden.’

Wie kan Paul Bolt verder helpen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.