Menu Sluiten

Deel van de Rijksweg in Ten Boer, 1905 – 2020.

In ons archief vonden we een beschrijving van een foto, meestal heb je foto en geen tekst. Je gaat dan zoeken en je vind het nodige maar de juiste foto ?

Wel tekst maar helaas geen opname.

De weg aan de noordkant van het Damsterdiep was goed begaanbaar, die had de eeuwen door al als trekpad voor de schepen dienst gedaan. op de foto uit plm.1915 is het grote verschil te zien met zoals het nu is.

De Rijksweg is op de deze foto nog erg smal. Op de foto rechts staat het brugwachtershuis. Het huis was eigendom van de provincie. De laatste brugwachter was Boelens. Het scheepsgeld dat geheven werd was voor schepen beneden de 50 ton 5 cent. Voor schepen daarboven 10 cent. Een klomp aan een touw met een stok werd uitgestoken en onder het varen door werd het geld betaald.

Net voor het huis ligt de duiker naar de schipsloot, de snik kon daar onderdoor varen. Voor die tijd lag er een brug in de Rijksweg. Het tweede huis was van Willem Til, die er een kruidenierswinkel had. De tweede deur was naar de jachtwaaide.

Het derde huis was van Levie Meijer, vleeshouwer en spekslager.

In de woning daarnaast was het kruidenierswinkeltje van Piet Reyer, die ook postbesteller was. Het vijfde huis was van Doornbos, later van burgemeester Huisman, die dit huis af liet breken en er “De Bolten” liet bouwen.

De andere huizen zijn verdwenen in 1938 / 1939, bij de uitbreiding van het dorp, om de Burg. Triezenbergstraat en het verkeersplein bij de brug te realiseren.

Van de rust langs de Rijksweg op deze foto is niet veel overgebleven.

Ik ben bang dat er van de opname ook niet veel van is overgebleven.

Omstreeks 1905

bron: archief chvtb

Omstreeks 1908

uit het boek “Ten Boer in oude ansichten, fotonummer 5

Op de plaats waar nu het pleintje bij de Rijksweg ligt, stonden in 1908 deze woningen. Rechts zien we het huis van Levie Meijer, “vleeschhouwer” en speksschager. Daarnaast woonde Piet Reijer, 1andarbeider en hulpbesteller bij de p.t.t. Zijn vrouw had een kruidenierswinkeltje. Hiernaast was het laantie naar het ,jeudenkerkhof”. Het herenhuis werd bewoond door Eppe Thies Doornbos en later door burgemeester G. Huisman. In het achter bomen verscholen huis, waar turfschipper Hendrik Noorman woonde, bevindt zich nu de G.A.D.O.-wachtkamer. Op de voorgrond staat Riekske, die in het armhuis woonde en knecht was bij schoenmaker Ham. Achter hem staat Martje Reijer. 

Omstreeks 1915

bron: archief chvtb

Omstreeks 1928

bron: archief chvtb / Regiokrant Groningen december 2005

Omstreeks 1934

bron:chvtb

uit het boek “Ten Boer in oude ansichten deel 2, fotonummer 7

Aan het Damsterdiep 1934. Rechts het huis van de weduwe Til. In het linker gedeelte was de kruidenierswinkel, in het rechter gedeelte was een verlof. In het huis daarnaast, dat in de plaats gekomen was van de vleeshouwerij van Levie Meijer, had Van Dijk een kapperszaak. Hiernaast woonde Piet Reijer, die zelf hulpbesteller bij de PTT was, en waar zijn vrouw een kruidenierswinkeltje had. Naast het huis was de weg naar het .jeudenkerkhof”, waar ook nog enkele huizen stonden. Men noemde dat zo, omdat Meijer daar zijn dieren liet grazen en er in de tijd van het graven van het Eemskanaal (1870) polderwerkers begraven zouden zijn die aan typhus leden. Daarnaast het huis van E.T. Doornbos, later van burgemeester G. Huisman. Hier staat nu het huis van dierenarts Pastoor (De Bolten). Bij de aanleg van het verkeersplein werden de eerste drie huizen gesloopt. 

Omstreeks 1950

bron: chvtb

Februari 2020

bron: archief chvtb

bron: Ten Boer in oude ansichten 1 en 2 en het ons archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.