Menu Sluiten

Bibliotheek Ten Boer.

Rond 1900 ontstonden de eerste openbare bibliotheken, vooral als plaats waar mensen in rust konden lezen en studeren.

In Nederland waren er in de loop van de 19e eeuw enkele kleine bibliotheken en leeszalen opgericht. Deze waren meestal ingedeeld volgens de toen heersende sociale en religieuze levensovertuigingen. Naar Engels voorbeeld, waar eind 19e eeuw de eerste ‘public libraries’ ontstonden, werden in Nederland de eerste voor iedereen toegankelijke openbare bibliotheken en leeszalen opgericht. (bron: de bibliotheken)

De Groningse openbare bibliotheek is bovendien naar Dordts voorbeeld opgericht, door dr. A.W. van Geer, die in 1903 naar Groningen verhuisde.

Op 7 oktober 1903 ging de Groningse leeszaal open, gevestigd in een herenhuis aan het Martinikerkhof dat gedeeltelijk als particuliere woning bleef dienen. In het begin kon men er alleen ter plaatse lezen, de uitleen begon in februari 1905. De collectie was een ratjetoe van grotendeels geschonken boeken en pas twee jaar later na de openstelling volgde de eerste gemeentelijke subsidie. (bron: Hans Bartels 2011)

bron: NvhN 24 december 1928.

Hendrik Adam van der Zijl, Schildwolde 1898 – Den Haag 1976. Later was hij burgemeester van Ezinge.

bron: beeldbank Spaarnestad photo / leeszaal Appingedam 1933.
bron: NvhN 30 augustus 1966.

Rond 1965 stond de bibliotheek aan de Ticheldobben. Het was een houten gebouw tegenover de Spar. 

bron: stadsindex.

In het begin van de jaren ’80 is de bibliotheek verhuisd naar de achterkant van de Huifkar. Met een eigen ingang. De school had toen ruimte over.(bron: (Sienke vd. Laan)

bron: stadsindex.
bron: NvhN 1982.
bron: NvhN 1992

Reigerstraat / Kievitstraat (198.?)

bron: erven Oosterhuis / datum omstreeks 2001.

Namen die horen bij de opname. Rij boven: 1. Jannie ten Hoorn, 2. Cobie Dekens, 3. Froukje de Jong, 4. ? 5. ? 6. Annemiek Kwant (bieb). Rij midden: 1. Mevr. Oosterhoff, 2. Matty Zuidema, 3. Willy Noorman, 4. mevr. Scheltens, 5. mevr. Ausema, 6. mevr. Huininga, 7. mevr. Groendijk, 8. Sjanie van Dijk, 9. Sip Draausma. Zittend: 1. Sienke van der Laan, 2. Trienie Oosterhuis-van Bijssum, 3. Hiltje Boer, 4. Hilde Dirks, 5. Marion van Steenwijk, 6. Lenie Mulder, 7. Jaquelien Rozema. Zittend voor: Ciska Alberts – Douma.

Jaarlijks hadden alle vrijwilligers een uitje. Ze gingen dan veelal culturele uitstapjes maken, bezoeken van een museum enz. Het werd altijd afgesloten met een diner. Een hoogtepunt was toch wel het bezoeken van de nieuwe bibliotheek in Amsterdam. (bron: Sienke vd. Laan)

bron: chvtb januari 2023.

Koopmansplein 9. In 2008 is de bibliotheek verhuist naar het Koopmansplein.

bron: chvtb januari 2023.

bronnen:

stadsindex, open archieven, Delpher, erven Oosterhuis, beeldbank Spaarnestad photo, de bibliotheken, Hans Bartels, ons eigen archief en Sienke van der Laan.

1 reactie

  1. sievert bodde

    Van 1945 tot 1961 konden er boeken worden geleend in de O.L.School .Mijn vader Hoofd der School had 1x per week op een avond van 19.00-20.00 uur zitting in het handearbeidlokaal van de school waar twee enorme kasten met boeken stonden.Bruin en Blauw gekaft met een sticker erop .Of er voor betaald moest worden weet ik niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.