Menu Sluiten

Portretgalerij.

“80 jaar na dato”

Reinder van der Borg.

bron: familiearchief van der Borg.

Over de oorlog sprak hij nooit. Praten deed Reinder van der Borg sowieso niet veel. En zeker niet over de dingen die hem écht bezighielden. Zelfs zijn vrouw Carolyn wist nauwelijks wat hij had meegemaakt in de oorlog en met zijn kinderen sprak hij er helemaal niet over.

Duidelijk is wel dat hij een betekenisvolle rol heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg het Oorlogsherinneringskruis, een onderscheidingsteken voor militairen en andere Nederlanders die zich op één of andere manier hebben onderscheiden in de oorlog. Bij het kruis horen een aantal “gespen” die aangeven op welk terrein de ontvanger zich heeft onderscheiden. Reinder ontving de gespen “oorlogsdienst koopvaardij (‘40-’45), oorlogsdienst Oost Azië-Zuid-Pacific (‘40-’45) en oorlogsdienst Middellandse Zee (‘40-’45).

Reinder was o.a. hoofdmachinist op het bekende hospitaalschip Oranje. Het m.s. Oranje was in 1939 gebouwd in Amsterdam als luxe passagierschip voor de lijndienst Nederland – Indië. Het schip was hét visitekaartje van de Nederlandse scheepsbouw en bekortte de reis naar Indië van een maand naar drie weken. Het schip werd gedoopt door koningin Wilhelmina en begon in september 1939 aan zijn eerste reis naar Indië. Inmiddels brak de Tweede Wereldoorlog uit en de lijndiensten werden gestaakt. Het ms Oranje kwam onder Australisch bevel en werd een hospitaalschip, waarmee gewonde geallieerde soldaten van het front werden gehaald. Het schip behield zijn Nederlandse bemanning en bleef ook onder Nederlandse vlag varen. De zogenaamde Vaarplicht maakte dat ook niet-militaire schepen en hun bemanning onder geallieerd militair bevel kwamen.
Vanaf 1945 bracht het m.s. Oranje duizenden Indische Nederlanders naar Nederland.

In zijn tijd in Indië heeft Van der Borg ook contact gehad met een beroemde plaatsgenoot: generaal-majoor Pesman. Net als Pesman is Reinder van der Borg afkomstig uit Thesinge. Reinder is op 19 oktober 1918 geboren aan de Lageweg, in de boerderij op nummer 24 die toen nog onder Garmerwolde viel, maar daar heeft hij maar een maand gewoond. Zijn vader kocht een huis in Thesinge, Luddestraat 5, en daar is de jonge Reinder opgegroeid.

Wie hem de liefde voor de zee en het varen heeft bijgebracht is onduidelijk, maar hij bezocht de Zeevaartschool in Delfzijl en is al op jonge leeftijd gaan varen.

bron: familiearchief Arkema.

Na de oorlog, in 1948 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en daar trouwde hij met Carolyn Jane Peterson en kreeg drie zoons. Ook nu liet hij maar zelden iets horen aan zijn familie in Nederland. Iets dat vooral zijn ouders pijn deed. Wel is zijn broer Jan Dirk in 1953 bij hem op bezoek geweest.

Reinder overleed op 22 april 1978 in Aloha, Washington County, Oregon, 60 jaar oud.

bron: De Maasbode, 29 augustus 1945.
bron: Trouw, 28 augustus 1945.
bron: stamboomforum, Bart 27 januari 2025.

Eerder gepubliceerde portretten 2025:

Cohen Rosetta, 29 januari.

Boerma Egbert, 11 maart.

Deelman Johannes, 27 februari.

Dijk Jan, 27 februari.

Dreise Klaas, 27 februari.

Elsinga Tjeerd,19 februari.

Hasselt Hartog van, 29 januari.

Heys Hendrik, 12 maart.

Iddekingen Alko van, 22 januari.

Kwant Theda en Jan, 15 januari.

Medema Kornelis Willem, 5 februari.

Mulder Harm, 12 februari.

Reddingius Grietje, 6 maart.

Sybenga Auke Anton, 5 maart.

Zeldenrust Nanning, 26 februari.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *