“80 jaar na dato”
Egbert Boerma.
We zouden op deze plek nooit van Egbert Boerma gehoord hebben, wanneer niet drie van zijn zonen in het verzet zouden zijn terechtgekomen. Egbert Boerma zelf werd geboren in Lellens in 1878, zijn ouders waren dagloners. Egbert zelf werd coupeur en verhuisde naar de stad Groningen waar hij aan de Brugstraat 8 ging wonen. Hij trouwde met Hinderika Muller en het echtpaar krijgt zes kinderen. Ten tijde van de inval van de Duitsers in Nederland in mei 1940 was Egbert 61 jaar oud.

bron: ovcg.
Drie van zijn zonen: Jacob, Jan Heinrich en Gerrit werden actief in het verzet. Zij waren volwassenen en woonden in Groningen (Gerrit), Haren (Jacob) en Aduard (Jan Heinrich). Met name Gerrit groeide uit tot een bekend verzetsman. Hij is vanaf het begin bij het verzet betrokken en neemt vaak grote risico’s. In 1941 gaat het mis: een verzetsactie is verraden en Gerrit wordt gearresteerd en naar het Huis van Bewaring in Groningen gebracht. Begin januari 1942 worden ze bevrijd door het verzet. Gerrit is door de verhoren in het Scholtenshuis en de gebrekkige verzorging zo verzwakt dat hij een tijdje moet aansterken. Hij duikt onder bij de familie van zijn verloofde Dirktje Huisman, maar het is voor hemzelf, zijn familie en de familie van Dirktje te gevaarlijk om in Groningen te blijven en hij trekt naar Drenthe.
Hij wordt lid van knokploeg De Krim, een groep die acties pleegt de andere groepen te gevaarlijk vinden. Ze overvallen distributiekantoren, voeren sabotageacties en liquidaties uit. Ook Gerrit Boerma voert liquidaties uit. Door de risicovolle acties is de ploeg geen lang leven beschoren. Na een mislukte aanslag op het arbeidsbureau van Emmen viel de KP De Krim uit elkaar. Gerrit zwerft een tijdje door Nederland en trouwt in het geheim met zijn verloofde Dirktje, maar op 15 november 1944 wordt Gerrit bij een huiszoeking in Barchem door de Duitsers gevangen genomen. In januari 1945 wordt hij op transport gezet naar Duitsland en naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg gebracht. Hij wordt geregistreerd als “Torsperre”-gevangene. Dat betekent dat hij absoluut niet mocht ontsnappen en voorbestemd was om te worden geliquideerd. Dat is ook gebeurd: tussen 5 februari 1945 en 10 maart 1945 worden de Torsperre-gevangenen door ophanging om het leven gebracht. De executies vinden in het geheim plaats en worden uitgevoerd door de SS. De precieze overlijdensdatum van Gerrit Boerma is niet bekend.
In mei 1944 wordt er bij vader Gerrit Boerma aan de Brugstraat huiszoeking gedaan. Waarschijnlijk werd er gezocht naar één van zijn zoons of naar bewijsmateriaal. Hij wordt op 10 mei 1944 overgebracht naar Kamp Amersfoort. Kamp Amersfoort was een concentratiekamp in Leusden aan de zuidrand van Amersfoort. Het kamp was in gebruik vanaf 18 augustus 1941 tot 19 april 1945 als concentratiekamp en doorgangskamp. Of Boerma tot de bevrijding in Kamp Amersfoort heeft gezeten is niet duidelijk. Wel zitten in zijn dossier systeemkaarten waaruit blijkt dat hij in de loop van 1944 een aantal keren in de ziekenboeg is opgenomen. In ieder geval heeft hij de oorlog overleefd en is uiteindelijk overleden op 19 april 1963 in Groningen, hij is dan 84 jaar oud.


Volgende week dinsdag 18 maart.
Het portret van Reinder van der Borg.
Eerder gepubliceerde portretten 2025:
Cohen Rosetta, 29 januari.
Deelman Johannes, 27 februari.
Dijk Jan, 27 februari.
Dreise Klaas, 27 februari.
Elsinga Tjeerd,19 februari.
Hasselt Hartog van 29 januari.
Iddekingen Alko van, 22 januari.
Kwant Theda en Jan, 15 januari.
Medema Kornelis Willem, 5 februari.
Mulder Harm, 12 februari.
Noorman Berend Harmen, 4 maart.
Reddingius Grietje, 6 maart.
Sybenga Auke Anton, 5 maart.
Zeldenrust Nanning, 26 februari.