Menu Sluiten

Huizenga’s laan Ten Boer.


Genoemd naar de boerderij aan het einde van deze laan van de familie Huizenga. Mevr. E.J. Huizenga-Onnekes (1883-1956) was de belangrijkste verzamelaarster van volksverhalen in Groningen. Bekend zijn haar Groninger Volksverhalen, Het Boek van Trijntje Soldaats en Het Boek van Minne Koning. Zij was ook een strijdster voor het verkrijgen van het vrouwenkiesrecht. 

bron: vrouger

bron: foto chvtb
bron: foto chvtb

De man naast Mw. Eilina Johanna Onnekes.

Jan Hendrik Huizenga, geboren in 1881 Zijldijk gemeente ’t Zandt.

’t Zandstervoorwerk is een buurtschap in de gemeente Loppersum in de provincie Groningen. Het ligt even ten zuidoosten van Zijldijk, aan de weg naar ’t Zandt.

De naam verwijst naar het voorwerk dat hier in de Middeleeuwen heeft gelegen. Het was een buitenhof van het Klooster Bloemhof in Wittewierum. Vanuit het voorwerk, gelegen in de dichtslibbende Fivelboezem werd in de veertiende eeuw de Zijldijk aangelegd tot aan Uithuizermeeden. Op de plaats van het voormalige voorwerk staan nu twee forse boerderijen, waarvan de kop-hals-rompboerderij zou stammen uit 1570.

bron: wikipedia

Het jaar 1909, het jaar van de veranderingen.

Aankoop boerderij en land in Ten Boer en hun huwelijk.

bron: NvhN 25 december 1908
bron: foto Mw. E.J. Huizenga-Onnekes
bron: foto Mw. E.J. Huizenga-Onnekes
bron: foto Mw. E.J. Huizenga-Onnekes

foto’s komen van de beeldbank Groningen / uit de collectie van Groninger Archieven

Hun huwelijk was in 1909 te Bierum.

Ze kregen drie zonen:

Luidolf Harm 17 maart 1910 te Ten Boer
Klaas Willem 21 mei 1911 te Ten Boer
Jan Hendrik. 12 januari 1915 te Ten Boer

Getuigen die in de geboorteaktes vermeld staan:

1910- 2 veldwachters, Derk Feenstra Ten Boer en Harm Benninga Thesinge
1911- idem
1915- Levie Meijer, veehandelaar en Berend Schuurman, logementhouder, café De Witte Brug Woltersum, Berend is in Bierum geboren.

bron: blz.128 uit het boek Ten Boer Eén gemeente, negen dorpen.

De familie Huizenga op de foto, wie waren nu de man en de vrouw links op de foto?

Functie’s van Jan Hendrik:

bron: NvhN 3 juni 1924
bron: delpher
bron: delpher

Nadat Line’s echtgenoot zijn actieve werkzaamheden op de boerderij had overgedragen aan een bedrijfsleider, betrokken zij een huis dat zij aan de Rijksweg 55 hadden laten bouwen, met uitzicht op de boerderij en met een zijvleugel voor de vele boeken, de studeerkamer, waar de kinderen en kleinkinderen hun (groot)moeder bijna altijd aan het werk troffen.
Dat in 1963 “Het Kleine Wasinghehuis”, met daarbij ook het monumentale voorhuis, door brand onherstelbaar werd beschadigd zou zij gelukkig niet meer meemaken.

bron: chvtb / verhalen

bron: NvhN 16 september 1963
bron: delpher
bron: delpher
bron: delpher

Hun grafsteen vind je op het oude kerkhof in Ten Boer.

bron: foto chvtb

Snippers.

bron: NvhN 18 december 1918
bron: NvhN maart 1940

Roelf en Rike Melessen / Melissen

zie eerder bericht op deze site, onder home 27 januari jl.

bron: uit het boek heksen en duivelsverhalen in Groningen

U heeft wel de juiste Roelf Melissen (1863-1944) gevonden, maar als ik de foto bekijk is mevr. Huizinga op bezoek op het moment dat Roelf zijn vrouw Geertje Dopstra (1879-1929) al niet meer leeft.
Roelf had echter een zus Henderika (Rike) Melissen (1860-1940) die in 1890 trouwde en in 1902 scheidde van Marten van der Molen, niet hertrouwde en slechts een kind had die dood was geboren.
Rike kon dus niet bij een kind inwonen toen ze op leeftijd kwam en trok bij haar broer Roelf in. Of dit voor of na de dood van Roelf zijn vrouw is, heb ik (nog) niet achterhaald. Rike overleed eveneens in Niebert. Het adres waar ze woonde was, wat nu Molenweg 42 is.

bron: historische vereniging van Marum.

Uit Sanne Meijer onderweg:

 Na de normaalschool vertrok Line naar de stad Groningen. Het was toen gewoonte voor jonge vrouwen van het platteland om een tijdje bij een paar ongetrouwde dames te verblijven, die de laatste hand moesten leggen aan de opvoeding van deze jongedames. Wat een verschil moest dat zijn geweest voor Line. Van het leven in kleine, traditionele boerendorpjes waar iedereen je kent, naar het grote, snelle, anonieme Groningen. De eerste weken bewonderde ze het exotische waar in de winkeletalages, de jurken van de stadse dames, de grandeur van de voormalige stadspaleizen. Line ging ook veel uit – want oh, wat hield ze toch van dansen.

Uit de canon Ten Boer, zie op onze site,

Line noemde, ging naar een kostschool in Groningen ter verdere educatie, tot een academische studie kwam het niet, wat zij altijd heeft betreurd.

Ze verbleef in Groningen bij een paar ongetrouwde dames, die een kostschool hadden. Na het schijnt waren dit de dames met de achternaam Reddigius en die naam is bekend in Ten Boer. Een straatnaam, en eerder de naam van een arts en een burgemeester en een wijnhandelaar.

Maar de namen van de dames en de naam van de kostschool en waar die stond in Groningen blijft een vraag.

bronnen: beeldbank Groningen, delpher, het boek heksen en duivelsverhalen in Groningen, openarchieven, alle Groningers,het boek Ten Boer Eén gemeente, negen dorpen, vrouger, wikipedia, historische vereniging Marum, Sanne Meijer en het fotoarchief van CHVTB.

4 reacties

  1. Thea Schudde

    Lina heeft gelijk en hiermee is het helaas nog niet rechtgezet! Er was een wel een krantenartikel van deze gebeurtenis. De brand was op 9 januari 1963.
    Het was de strengste winter van de eeuw. de brandweer kon moeilijk aan bluswater komen omdat het Damsterdiep tot de bodem was bevroren.
    De brand is ontstaan terwijl men aan het dorsen was.
    wij woonden ten tijde van de brand op de boerderij.

    • admin

      De verwarring begon met een krantenartikel van een verkeerde brand, een terechte opmerking van Lina, het was een fout van mij kant. In het bericht van 25 febr.jl. staat het juiste artikel van de brand van 9 januari 1963 en in het bericht van 13 maart besteden we aandacht aan de boerderijbrand met foto’s en met beelden uit het NTS journaal van januari 1963 en het verhaal van de kleinzoon, Jan H.Huizinga over de brand.
      23 september 2020
      Albertus Groeninga

  2. Lina

    Klopt het bericht over de brand wel. Dit gaat namelijk over de brand van de boerderij van fam. v. d. Deen en die woonde in de bocht van de Bouwerschapweg waar nu Langereis een bedrijf heeft. De boerderij van v.d. Deen werd aan de overkant van de weg herbouwd. De boerderij van Huizinga’s laan 7 (voormalig woonstee van fam. Huizinga) is in nov. 1963 afgebrand en weer opgebouwd op dezelfde plaats.
    Ik kan het weten, het was winter tijdens die brand. Wij kregen toen net onze allereerste TV en die werd geïnstalleerd door dhr. Broos en toen werd de stroom afgesloten omdat wij op hetzelfde net zaten als de boerderij van de fam. Schudde (die toen de boerderij bewoonde) Zie boerderijenboek gemeente Ten Boer en Overschild.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.