Op 26 september 2010 vond de eerste uitzending plaats van het programma”Verborgen Verleden”, bekende Nederlandse gingen op zoek naar hun familieverleden. Voor veel onbekende Nederlanders was dit een prikkel om ook eens te kijken naar wie hun voorouders waren.
Het begin, maak duidelijk voor je zelf wat je wilt onderzoeken, welke lijnen in je familie, die van je vader of van je moeder. De beroepen in je familie, waar woonde ze, in welke panden leefden ze. Ga eerst rond bij je familie met vragen na het verleden, data en foto’s.
Wat wil je gaan doen met de uitkomsten van je onderzoek, in de la stoppen of een familieboek maken of zet je alles op internet ?
Handvaten.
De openbaarheid van de akten is beperkt: geboorteakten worden na honderd jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na vijftig jaar.
bron: cbg.
Bevolkingsregisters
Vanaf 1850 werden doorlopende bevolkingsregisters bijgehouden. Per woonhuis is hierin aangeven wat de namen van de bewoners zijn, hun onderlinge (familie)relatie, beroepen, geboortedata en aankomst en vertrek uit de gemeente. Via deze bevolkingsregisters zijn de voorouders gedurende een lange periode te volgen en kan direct een overzicht van de gezinssamenstelling worden gemaakt.
Documenteer je onderzoek.
bron: cbg.
Verder zoeken op internet
Mogelijk vindt u niet alles wat u zoekt in de database van www.allegroningers.nl. Bijvoorbeeld omdat een geboorte, huwelijken of overlijden in een andere provincie plaatsvond. U kunt dan verder zoeken in de landelijke database www.wiewaswie.nl. Daarnaast stellen veel archiefdiensten, genealogische verenigingen en particuliere genealogen hun gegevens via internet beschikbaar. Zo kunt u direct op een familie- naam zoeken op de homepage van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) in Den Haag, www.cbg.nl. Treffers verwijzen naar verschillende archiefbronnen die daar aanwezig zijn. Dit kan een bidprentje, familieadvertentie of dossier zijn, maar ook een verwijzing naar een publicatie of een lopend onderzoek met vermelding van contactinformatie van de betreffende onderzoeker.
De Nederlands Genealogische Vereniging (NGV) met al haar regionale afdelingen is de grootste genealogische vereniging die via haar website familiegegevens en allerlei praktische informatie toont. Zie www.ngv.nl.
Op Delpher kun je in oude kranten en tijdschriften zoeken.
De verdere aankleding
Als u uw genealogische gegevens compleet hebt, kunt u het onderzoek verder aankleden met bijvoorbeeld oud beeldmateriaal of met een beschrijving van de historische achtergrond. Hiervoor kunt u op allerlei plaatsen terecht: in literatuur over de geschiedenis van onze provincie, bij uw eigen familie, in de collectie van de Groninger Archieven (zie ook hoofdstuk 10) en bij gemeenten in de provincie. Via www.groningerarchiefnet.nl is het mogelijk een flink aantal van de archieven van de Groninger gemeenten en van het waterschap Hunze en Aa’s te doorzoeken. De stukken zelf zijn niet online te bekijken. De akten van de burgerlijke stand zijn in tweevoud opgemaakt, en zowel aanwezig bij de betreffende gemeente als bij
de Groninger Archieven. Verder vullen de collecties elkaar aan; u vindt dus bij de gemeenten andere stukken en andere informatie dan bij de Groninger Archieven. Gemeenten in onze provincie bestaan pas sinds 1811 en hun archieven bevatten dus nauwelijks stukken van voor dat jaar. Alleen Groningen en Appingedam hebben een ouder stadsarchief.
Onderzoek bij de gemeentearchieven en bij het Waterschap Hunze en Aa’s is slechts mogelijk op afspraak. Hiervoor kunt u contact opnemen met de beheerder van het archief in de desbetreffende gemeente. De benodigde namen, adressen en telefoonnummers vindt u eveneens op www.groningerarchiefnet.nl.
bron: Groninger Archieven.
bron: Yolanda Lippens.
De families Huizenga en Onnekes hebben hun onderzoek in een boek verzameld. Het vertrekpunt van dit boek zijn Eilina Johanna Huizenga-Onnekes (1883-1956) en haar echtgenoot Jan Hendrik Huizenga (1881-1983), bij familie beter bekend als oma Lien en opa Jan (Jan 1). Het boek brengt vele generaties in beeld.
Zo gaan we in de ‘rechtstreekse’ Huizenga-lijn tot 13 generaties terug en in de Onnekes-lijn gaan we 12 generaties terug.
bron:
uit de inleiding van het boek “generatie in beeld”, een reis langs ons Groninger verleden. Samengesteld door Jan en Anne-Marijn Huizenga in 2023.