Drie eeuwen Kloosterkerk in foto’s, in de 19e, 20e en de 21 eeuw. De noordkant werd vast gelegd door vader, Johannes Gerhardus Kramer en zijn zoon Petrus (Piet) Bernhardus. Kramer, legde de voorkant vast op de gevoelige plaat.
Bron: Beeldbank Groningen fotograaf J.G.Kramer. Datum van de opname 1899.
Bron: Beeldbank Groningen, fotograaf P.B.Kramer. Datum van de opname 1935.
Familie Kramer:
Johannes Gerardus Kramer (1845-1903)heeft samen met zijn zoon Piet (1878-1952) ongeveer driekwart eeuw Groningen en wijde omgeving op foto’s vastgelegd. J.G. Kramer begon als portretfotograaf, met een grote cliëntèle onder studenten, maar ontwikkelde zich al snel tot architectuurfotograaf. Hij was daarnaast handelaar in kunst en fotografische artikelen. Zijn oeuvre is vaktechnisch van goede kwaliteit; voor regionaal gericht onderzoek heeft het aantoonbare betekenis.
Het bedrijf van J.G. Kramer groeide uit tot een familiebedrijf. Zijn beide zoons werden fotograaf. De jongste zoon, Hendrikus, gold in de familie als de meest getalenteerde. Hij overleed echter toen hij drieëntwintig jaar oud was. Er zijn geen foto’s bekend die met zekerheid aan Hendrikus Kramer toegeschreven kunnen worden. De oudste zoon Piet kwam, na een leerperiode in Enschede en in Doornik in België, in 1903, drie maanden na het overlijden van zijn broer Hendrikus, terug naar Groningen en vestigde zich bij zijn ouders in de Nieuwe Ebbingestraat. Toen J.G. Kramer op 4 december 1903 op achtenvijftigjarige leeftijd overleed, zette Piet Kramer het bedrijf voort. Naar het zich laat aanzien had J.G. Kramer de kunsthandel en de handel in fotografische artikelen opgegeven toen hij naar de Nieuwe Ebbingestraat verhuisde.
Een grote hoeveelheid negatieven en foto’s van de Kramers bevindt zich in de verzamelingen van de Groninger Archieven. Ook in andere openbare verzamelingen zijn foto’s bewaard gebleven. Het grootste deel van deze nalatenschap bestaat uit architectuur- en stadsfoto’s, foto’s van interieurs, reproductiefoto’s van schilderijen en museale objecten. Het ambachtelijke niveau van J.G. Kramer was hoger dan dat van zijn zoon, maar P.B. Kramer lijkt voor wat betreft onderwerpen een veelzijdiger fotograaf te zijn geweest dan zijn vader. Maar het belang van beide fotografen was vooral regionaal.
(tekst; Mirjam E. de Jonge / bron: universiteit Leiden, dept of field, scherptediepte)
Op de Beeldbank Groningen zijn er van Johannes G. zeshonderd en van Piet Kramer goed zesduizend foto’s te vinden.
Van Ten Boer heeft vader Kramer er acht opnamen gemaakt en zijn zoon één.
bron: Beeldbank Groningen, fotograaf onbekend jaartal is omstreeks 1880-1900.
bron: Beeldbank Groningen. Bouwkundige tekening gemaakt door C.H. Peters, 1880-1900.
bron: CHVTB, 12 november 2024.
bron: CHVTB, 12 november 2024.
bron: CHVTB, 12 november 2024.