Menu Sluiten

Het verhaal van de zeeman in Ten Boer.

Op de beeldbank Groningen vinden we deze foto:

bron: beeldbank groningen /

informatie bij deze opname; Ten Boer, Rijksweg, Boldraaisteek. De ansichtkaart is een uitgave van Wed. Schuitema en de fotograaf was S. van der Zijl.

Uit Ten Boer in oude ansichtkaarten deel 2.

Dezelfde foto met een onderschrift:

Boldraaistreek Ten Boer 

Op deze ansicht uit ongeveer 1915 zien we, behalve de brug over het Damsterdiep, ook de til over de Schipsloot. Rechts staat het “draaihuis”, de brugwachterswoning waarin Geert Stuitje woonde. Daarnaast zien we het huis van slager Meijer. De man rechts is oud-zeeman Hendrik Lukkien. Links staat de korenmolen van Van Sloten. 

Hier staat de naam van de zeeman, Hendrik Lukkien, waar dit verhaal over gaat.

De gegevens tot zover: jaartallen, beroep, plaats en naam.

Op graftombe Ten Boer vinden we een Hendrik Lukien, maar is dit onze zeeman ? Ook staat zijn vrouw hier vermeld, Catharina Mulder, 1850-1917.

bron: graftombe Ten Boer

Met deze naam, geboorte en overlijdensdatum gaat de zoektocht verder. Op allegroningers is het resultaat is nul hits.

er is wel een geboorte van een kind met de naam Hindrik Lukkien te vinden in Veendam op 1 december 1848. Met deze Hindrik ging ik verder zoeken en ik kwam een huwelijk tegen op 25 oktober 1877 in Veendam met de vrouw Catharina Mulder.

Was Hindrik Lukkien de zeeman die op de foto staat?

Bij een zeeman hoort een monsterboekje. Op de site van het Scheepsvaartmuseum Groningen zijn de monsterrollen te vinden en met het zoekprogramma ging ik opzoek naar Hindrik Lukkien.

In 1867 is Hindrik 18 jaar en lichtmatroos op de schoener Saramacea en zijn gage is 22 gulden.

bron: scheepsvaartmuseum groningen
bron: piet’s scheepsindex

In 1873 was Hindrik stuurman op de schoenergaljoot Grietje.

bron: scheepsvaartmuseum groningen

Woonadres Ten Boer.

bron: marhisdata
bron: Algemeen Handelsblad
29-12-1889
bron: scheepsvaartmuseum groningen

Waarom was hij woonachtig in Ten Boer ?

De waarom vragen zijn altijd moeilijk te beantwoorden, maar deze keer lukte het wel.

Uit het huwelijk werd de dochter Jantina Feika Lukkien (1879-1940)geboren. Ze woonde in Ten Boer en was getrouwd met bakker Hendrik Klinkhamer.

bron: beeldbank groningen

Catharina Mulder overleed in 1917. Hindrik Lukkien een jaar later in 1918.

bron: Nieuwsblad van het Noorden
16-10-191
bron: Nieuwsblad van het Noorden
23-01-1918

Conclusie:

gevonden de juiste naam van de zeeman, Hindrik Lukkien. Lukkien was zeeman, eerst lichtmatroos en laten stuurman.

bronnen: beeldbank Groningen, Delpher, scheepsvaartmuseum Groningen, graftombe Ten Boer, allegroningers en Ten Boer in oude ansichtkaarten deel 2.

1 reactie

  1. Peter Vink

    Er hebben niet alleen kapiteins gewoond in Ten Boer, maar er zijn ook Kapiteins geboren in de gemeente Ten Boer. Op 26-02-1834 werd Pieter Pieters Vink geboren in Woltersum. Hij was het 1ste kind uit het 2de huwelijk van Pieter Jacobs Vink en Geeske Pieters Kiel. Hij is overleden op als gevolg van waterzucht op 31 januari 1879 en heeft een zeemansgraf gekregen op 103 mijl/ 190 km ten westen van Vigo (Sp). Hij was toen 43 jaar 11 maanden en 9 dagen. Ik heb zijn hele levens uitgewerkt en opgetekend in een boekwerk een “Stamboom komt tot Leven”. Maar ergens loopt het spoor dood en heb ik geen nieuwe informatie kunnen vinden om het verhaal over Pieter Pieters Vink verder uit te werken . Ik hoop altijd nog een spoor te vinden of iemand nog iets weet over mijn Pieter Pieters Vink. Zijn vrouw, Elliggiena Kamphuis overleed op 100 jarige leeftijd op 3 maart 1942 in Kropswolde. Zij was voor de 2de keer is getrouwd met Boelo ter Borgh. Toen zij 100 jaar werd heeft dat o.a. gestaan in het Nieuwsblad van het Noorden en waarin zij sprak over een schipbreuk bij Venezuela. Het was ook de gewoonte dat de kapiteins vrouw meevoer op de boot van haar man. Deze schoener is 3 keer gebouwd en heette “Huis Garreweer”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.