Menu Sluiten

Snippers

Het voormalig gemeentehuis Ten Boer aan de H. Westerstraat 24.

Zie eerder bericht van 23 december 2019, op deze site.

23 mei 1848- notaris S.Brugma ( not. te Stedum ) Hillegien Willems Kuipers / echtgenote van Derk Eisses Kuipers / werd koopster bij testamentair beschikking van de boerderij + land, grootte 39.93.20 ha. voor totaal fl. 17.000,–
Verkoper was de toen overleden Jan Jans Hoving.

bron: beeldbank / Groninger archief

6 januari 1882 werd de boerderij verkocht door familie Kuipers aan J.G. Swieringa en echtgenote.

1896 door vererving werd S. Swieringa eigenaar.


Volgens betrouwbare gegevens werd in 1810 de boerderij gebouwd in opdracht van Jan Jans Hoving voor meer dan fl. 40.000,– zonder bijschuur.
Deze werd in 1884 gebouwd.
bron: St. Hist. Boerderijen te Arnhem

In de Garmer en Thesinger Express verscheen in november 2019 een artikel over een schilderij van de kerk in Garmerwolde door De Ploeg-schilder Johan Dijkstra. Dit schilderij is in bezit van de kleinzoon van mevrouw Huizenga-Onnekes.

Foto: Jan Ceulen (19 februari 2020 op www.gentexpress.nl)

75 jaar bevrijding in Ten Boer

uit een brief van de Gemeente Ten Boer, 30 mei 1945, aan de Financieel Hoofdcontroleur van het Gewestelijk Evacuatie-Bureau.

het onderwerp is: Vergoeding maaltijden ten behoeve van Evacue’s uit Appingedam.

” H. Kloosterhuis, cafehouder ter plaatse die in het bezit was van een centrale keuken, aangewezen geworden voor het bereiden van de warme maaltijden voor evacue’s. De kosten van een warme maaltijd bedroeg fl. 0,50 per portie, dit was voor eigen rekening.

Tevens heeft dhr. Kloosterhuis ook voor voor het eten gezorgd voor personen van het Roode Kruis die dienst deden in de Openbare school, welke was ingericht voor noodziekenhuis. De patiënten die er waren kregen ook een maaltijd aangeboden.”

Het Roode Kruis

Nog een nota.

bron:archief chvtb

Nota haverstroo

Dhr. J.W. van Weerden had 29 pakken haverstroo geleverd voor de evacue’s uit Appingedam, die in de school van Ten Boer werden ondergebracht. En van H. Kloosterhuis een nota voor 15 pakken stroo.

Transportkosten

Dhr. J. Hoving, vrachtrijder in de gemeente Ten Boer, het vervoer van evacue’s uit Appingedam-Ten Boer-Groningen. Ze konden geen onderdak krijgen in Ten Boer en ze moesten naar Groningen gebracht worden, de prijs van de rit was fl. 25,–

Het totaal aantal geregistreerde vluchtingen in de provincie Groningen op 1 april 1945.

( hongervluchtelingen-interngeëvacueerden en niet nader omschreven vluchtelingen )

Bedum 21%, Baflo 21%, Warffum 22%, Bierum 24%, Stedum 24% en Ten Boer 26%.

Op 1 januari 1945 stond het aantal op 1320 en op 1 april waren dit er 1429 mensen die onderdak vonden in de gemeente Ten Boer. Met de 26% was Ten Boer, de gemeente met de meeste “vluchtelingen” van de provincie Groningen.

Hoeveel mensen zaten er achter het percentage van 26 ?

op 1 januari 1944 was dit nul, 1 juli 1944 waren er 120 mensen( uit Zeeland ) en op 1 januari 1945 stond de teller 1320. Op 3 april 1945 was het aantal gestegen naar 1429 mensen.

Van die goed 1400 mensen hebben we een paar namen en verhalen.

Tini Vermaas en Anneke Evenhuis, zie op de site, onder home, deel 1 en 2, 9 februari en 8 mei 2019.

Volkert en Ina Keizer, zie 10 februari jl. Hun verhalen komen binnenkort op deze site te staan.

Familie M. Jochems uit Oude Tonge.

Uit de brief van 1 juli 1945 van de gemeente Ten Boer.

Réevacuatie Gezin M.Jochems

voor een spoedige réevacuatie van het gezin M.Jochems bestaande uit 3 personen, naar hun oorspronkelijk woonplaats te Oude Tonge, B-90 provincie Zeeland.

Het gezin bestaat uit man en vrouw en 4 kinderen, lezen we in een brief van 23 juli 1945 van de gemeente Ten Boer. Ze bezitten een “terugkeervergunning” en ze willen zo spoedig mogelijk weer naar huis.

Uit dezelfde brief:

Bagage: 6 stoelen, 1 klerenkast, 2 bedden, 3 ledikanten, keukengerei, 2 zakken turf, 6 kisten met kleren en dekens, 1 kachel, 1 kinderwagen, 1 wieg, 1 reismandje, emmers, wasteil enz.

Uit een eerdere brief van 27 maart 1945, de verschuldigde huur van het pand A 275, a fl. 7,15 te betalen.

Deze week had ik 1 van de vier kinderen aan de telefoon, dhr. Dick Jochems, 82 jaar oud en hij en z’n vrouw wonen in Oude Tonge.

Hij was een jongen van 6 jaar toen ze naar Ten Boer gingen, samen met het gezin van de broer van z’n vader, die gingen 10km. verderop kwam te wonen. Het huis was een villa volgens Dick en hij ging gewoon naar school in Ten Boer, vaderlief kreeg sigaretten van de Canadezen en de kinderen snoep.

Uit Eilanden-nieuws 9 januari 2013

Ieder kwartaal kiest het vrijwilligerssteunpunt ’t Punt in Oude-Tonge een vrijwilliger van het kwartaal. Dick Jochems doet al zeven jaar vrijwilligerswerk bij Ebbe en Vloed in Oude-Tonge en is gekozen tot vrijwilliger van het vierde kwartaal.

Hij zet zich binnen Ebbe en Vloed in voor verschillende zaken, één van zijn taken is het rondbrengen en ophalen van de interne post voor Curamare.Hij rijdt dan op dinsdag en donderdag met de auto van Ebbe en Vloed naar Dirksland en weer terug naar Oude-Tonge. Gelijktijdig haalt hij in Middelharnis de post en boodschappen op bij Bové. Met zijn inkopen worden de voorraad schoonmaakmiddelen en dergelijke weer aangevuld. Mijnheer Jochems kijkt ook altijd de auto’s na van Ebbe en Vloed, zodat deze altijd rijklaar staan voor het personeel. Want het is vervelend als het personeel met een lege tank staat.

Ebbe en Vloed

Ongeveer tien uur per week is Dhr. Jochems aan het werk als Secretaris-Penningmeester van ‘Vrienden voor Ebbe en Vloed’. Als bewoners vertrekken uit Ebbe en Vloed haalt hij in overleg met de familie de kamers leeg. De spullen die de familie niet meer wil hebben voorziet hij van een nieuwe bestemming. Hij verkoopt de spullen direct of bewaart ze voor de rommelmarkt, datgene wat overblijft brengt hij naar het ISGO. De rommelmarkt wordt door mijnheer Jochems verzorgd, de opbrengst is bestemd voor Ebbe en Vloed. De Albert Heijn bewaart lege bananendozen, die haalt hij wekelijks op en gebruikt hij om de rommelmarktspullen op te slaan.

Secretaris Duivenvereniging

Al vijfenveertig jaar is Jochems secretaris van Duivenvereniging 5: ‘de stormvogels’ in Oude-Tonge. De laatste acht jaar hoort deze vereniging bij de afdeling Zuid-Holland die is ontstaan na samenvoeging van drie groepen waaronder de kring Flakkee. Hij neemt zelf ook mee aan de wedstrijden en beleeft veel plezier aan de duivensport.

De motivatie van mijnheer Jochems om vrijwilligerswerk te doen is, lekker bezig zijn. Hij kan niet de hele dag in huis zitten. Op dit moment moet hij wel wat meer thuis zijn, want zijn vrouw is herstellende van een operatie. Daarom is hij nu naast vrijwilliger ook huisman.

Dick Jochems verzet veel vrijwilligerswerk en daarom is het tijd om hem in het zonnetje te zetten.

Andere namen uit de brief van 23 juli 1945:

Den Bommel Z.H.:

fam. A.Bakelaar, huisnummer in Ten Boer A-261a.

fam. H.Trommel

fam. K.Bakker

Zuid Beijerland

fam. G.Streefkerk

Schouwen Duiveland

fam. J.F.Frederiks uit Elkerzee, huisnummer in Ten Boer A-203a.

fam. L.Fonteine uit Kerkwerve, huisnummer in Ten Boer A-125.

Zierikzee

fam. J.P.Schot

Zeeland

fam. H.Klink

Het gezin Snijders uit Rotterdam, man, vrouw en 2 kinderen. zij en de kinderen willen graag terug naar Rotterdam, haar man is in dienst gekomen bij de Canadezen als kok. ( brief 12 juli 1945 )

Behalve het bekende huisraad, nam iemand ook 17 kippen mee naar Zeeland.

Réevacuatie 14 kinderen.

brief gemeente Ten Boer 12 juli 1945.

Den Haag: E.W. ter Voort

Schiedam: J. Veldheer

Rotterdam: Th. Arnoldus, H.en C. Verduijn, H. Elbers, M. van Herwaarden, A. Stoutjesdijk, M.en C. Breetveld, J. Bakker, W. en A. Verhoeven en J.M.C. Schumann.

Brief gemeente Ten Boer 22 mei 1945.

onderwerp: kwartier en zakgeld vergoeding o.v.

genoemde personen zijn gedurende de gevechtshandelingen in onze Provincie hun kleren en haardsteden kwijt geraakt. Deze personen hebben nu kwartier gezocht in onze Gemeente bij hun naaste families.

H.Gelderloos, alleenstaand persoon afkomstig uit Loppersum.

fam. F.H. Stuivenga, bestaande uit man.,vrouw en 3 kinderen, afkomstig uit Appingedam.

fam. K. Westerdijk, bestaande uit vrouw + 3 kinderen, man en 2 kinderen zijn in het ziekenhuis in Groningen opgenomen en 1 kind is tijdens de gevechten gevallen. Afkomstig uit Holwierde (Gem. Bierum).

Kornelis Westerdijk, schoenmaker van beroep. Hij is geboren in 1903 en trouwde in 1929 met Klazina Doorn. Geert, hun zoon, is het kind gevallen tijdens de gevechten.

Uit geneatine.blog

Berend treedt in de voetsporen van zijn vader en wordt ook schoenmaker. Het gezin woonde aan de Hoofdweg 42, het huis werd in de Tweede Wereldoorlog totaal verwoest. Hierbij kwamen Berend Westerdijk (74), Janna Westerdijk- Schepel (69) en hun kleinzoon Geert Westerdijk (13) op 26 april 1945 om het leven. Vermoedelijk is het vierde huis van links, met het lichte dak, de bewuste woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.