Menu Sluiten

MARTHA WOLDRING

ze was muzieklerares in Ten Boer.

Aan de Stadsweg nummer 41 in Ten Boer zie je op de zijmuur van het huis, muzieknoten staan. Het wat en het waarom kon ik nooit echt goed plaatsen. Ja, daar had Martha Woldring gewoond, hoorde ik dan, ze had muziekles gegeven, verder ging het verhaal niet.

bron: archief chvtb

In ons archief vond ik een berichtje in een oude krant, dat er in november 1976 voor de 25 keer een solistenconcours plaats gevonden had in Ten Boer. Hoeveel prikkels heb je dan nodig om verder te gaan zoeken, praten met mensen en zoeken in boeken en kranten over Martha Woldering.

bron: archief chvtb

Haar ouders waren:

Hendrik Woldring en Fokelina Steenhuis, hij was gemeenteontvanger in Ten Boer.

Martha is geboren in 1910, het was hun derde kind, haar broers Roelof Martinus en Klaas, geboren in 1900 en 1904 gingen haar voor, zij was een nakomeling.

Haar naam voluit was, Martha Liefke Fokelina Woldring, geboren op 1 januari 1910 in Ten Boer.

Martha – de moeder van haar vader (grootmoeder)

Lieke – de moeder van haar moeder (grootmoeder)

Fokelina – overgrootmoeder (Fokeltje Jans Elema)

foto:chvtb

Op de foto zien we, in de deuropening volgens mij, moeder Woldring met haar dochter Martha staan, omstreeks 1913-1915.

Het pand:

gem. monument
foto:chvtb

Redengevende omschrijving gemeentelijk monument

Inleiding

Het WOONHUIS maakt deel uit van de cultuurhistorisch waardevolle bebouwing van Ten Boer. Te oordelen naar de architectuur is het pand aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd. Het pand heeft naar verluidt diverse functies gehad, onder andere bankgebouw en pastorie, en is thans in gebruik als woonhuis. Het woonhuis vormt een voorbeeld van het villatype dat is ontwikkeld vanuit het dwarshuis door de toevoeging van een erkervormige uitbouw. In 1908 is het oude achterhuis vervangen of verbouwd en kreeg het pand de huidige verschijningsvorm. Rond diezelfde periode was het pand een van de eerste woonhuizen waar een centrale verwarmingsinstallatie werd aangebracht, aanvankelijk op kolen gestookt en daarna op olie en ten slotte gas. Deze installatie leidde tot het verwijderen van de vier nokschoorstenen.

Het woonhuis is gelegen aan de Stadsweg; de historische verbindingsroute van de stad Groningen met Oost-Friesland en Bremen. Onder het pand loopt naar verluidt een onderaardse gang welke een verbinding vormde tussen de kerk en een (inmiddels verdwenen) steenhuis. Aan de achterzijde van het pand is een put aanwezig waarvan alleen het eerste deel zichtbaar is.

Omschrijving

Het WOONHUIS is gebouwd als dwarshuis bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping. Het gebouw heeft een nagenoeg vierkante plattegrond met een erkervormige uitbouw aan de voorzijde. De kap is uitgevoerd als een zadeldak met wolfseinden, met haaks erop het schilddak van het achterhuis. De kap is voorzien van zwart geglazuurde Friese golfpannen. Aan de voorzijde een later gewijzigde, dakopbouw, en op de hoeken van de nok een piron. Aan de achterzijde van de kap een later toegevoegde dakkapel. De gevels zijn op getrokken uit rode baksteen gemetseld in een kruisverband en voorzien van een plint gemetseld in donkerrode steen in een koppenverband. De voorgevel heeft een symmetrische opbouw met centraal in de gevel de vijfzijdige uitbouw van de erker. De gevelvlakken van de erker zijn voorzien van drie T-vensters en twee kleine vensters met spitsboogvormig kozijn. Deze laatste vensters zijn in 1908 aangebracht. Aan weerszijden van de uitbouw eveneens een T-vormig venster. De uitbouw wordt bekroond met een hekwerk (detaillering gewijzigd). In de zij- en achtergevels vensters van een vergelijkbaar type als die van het voorhuis; T- vensters met segmentbogen voorzien van decoratief en gekleurd metselwerk. In de bovenlichten is in 1908 glas-in-lood aangebracht. In de rechter zijgevel van het voorhuis bevindt zich de entree in een klein portiek.

In het interieur is van belang de indeling met aan de voorzijde woonruimte met daarachter een gang over nagenoeg de gehele breedte van de woning. In het voorhuis zijn van belang de kozijnen met betimmering met binnenblinden, plafonds, vloeren, schouw en de radiatoren van de centrale verwarming. Het pand is deels onderkelderd.

De vrijstaande bijgebouwen zijn van later datum en vallen buiten de aanduiding.

Cultuurhistorische waarde

– Vanwege de waarde van de villa die onder andere in gebruik is geweest als bank en pastorie. Het pand is een van de oudere gebouwen gelegen aan de Stadsweg in Ten Boer.

bron:

Gemeentelijke monumenten Ten Boer, Libau 2018.

Haar vader:

was medeoprichter van de plaatselijke muziekvereniging en hij was dirigent bij het koor in Ten Boer.

bron: NvhN. 13 februari 1933

Martha

Ze hield van het oplossen van puzzels, ik ben haar naam diverse keren tegen gekomen in kranten via delpher. In 1922, ze was toen 12 jaar oud, maar ook later. Na 1936 komt er ook nog iets extra bij haar naam te staan, pianoleerares. Ze was natuurlijk een “zzp” en maakte in deze vorm reclame voor zichzelf.

data van haar gewonnen prijzen: febr. en april 1935, 13 mei 1939, 29 maart 1940, 21 aug. 1943, 23 februari 1946, 29 juli 1950 en 3 november 1953

bron: Het Volk dagblad voor de arbeiderspartij, 14 oktober 1922
Bron: NvhN 22 december 1934
bron: NvhN 3 juli 1936
bron: NvhN 27 november 1937
bron: 2 december 1946
bron: NvhN. 21 december 1954
bron: NvhN. 5 november 1955
bron: NvhN. 19 april 1958
bron: NvhN 11 okt. 1954
bron: NvhN 9 november 1959
bron: NvhN. 6 november 1962

Dorpshuis “ons huis”

bron: archief chvtb
bron: archief chvtb

Een oud leerling.

“Zelf heb ik vroeger blokfluitles van juffrouw Woldring gehad. Ze gaf ook pianoles en ze had teckels als huisdier, die ze naar familieleden noemde. Ik kan me een teckels herinneren die Roelof,Janke en (K)Coosje heetten. De teckels van juffrouw Woldring waren een beetje haar kinderen. Het rook in haar huis altijd wel naar honden. 1 keer per jaar was er een solisten concours in het oude dorpshuis  Ons Huis aan de Hendrik Westerstraat. Ik vond haar behoorlijk streng als muzieklerares.”

bron: NvhN 11 december 1967
bron: NvhN 16 december 1970
bron: archief chvtb / krant NvhN
bron: NvhN. 19 december 1980
bron: NvhN 10 augustus 1987
bron: NvhN.
bron: NvhN. 3 maart 1988

Haar broers:

Roelof Martinus, geboren in 1900. Hij is in 1935 te Leens gehuwd met, Martha Stijntje Kremer, geboren te Wehe. Zijn beroep was toen, gemeente-secretaris. Roelof is in 1964 overleden.

bron: groninger archief
bron: groninger archief

Van haar broer Klaas heb ik alleen maar een geboorte-overlijdensdatum gevonden, 1904 en 1960.

Martha en Klaas Woldring zijn op het kerkhof van Ten Boer begraven.

bronnen: delpher, groninger archief, allegroningers, gemeentelijke monumenten Ten Boer, Libau en ons eigen archief (chvtb)

2 reacties

  1. Sievert Bodde

    Jaren les gehad van Martha Woldring, Samen met Martin Ritsema en Alie Koster en Grietje Wiersema nog een kwartet gevormd waarmee we in Woltersum zijn opgetreden tijdens een kerstviering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het modereren van reacties is ingeschakeld. Het kan even duren voordat je reactie wordt weergegeven.